Första medborgarrådet rekommenderar samåkning

Första medborgarrådet rekommenderar samåkning

Idag presenterade Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet sina resultat. Hela två förslag från rådet handlar om samåkning. 77% av rådet stödjer främjandet av samåkningsplattformar.
– Det visar att samåkning hamnar högre och högre på svenskarnas dagordning, säger Skjutsgruppens ordförande Mattias Jägerskog.

Ett medborgarråd är en grupp privatpersoner från allmänheten som ska spegla samhället, diskutera en samhällsfråga och komma med förslag på lösningar. Medborggarråd växer i popularitet i hela Europa och under våren 2024 har det första av sitt slag om klimatet arrangerats i Sverige. Projektet är en del av forskningsprogrammet Fairtrans och har skett i samarbete med Stockholms universitet, Högskolan i Gävle, Uppsala universitet, Lunds universitet, IVL Miljöinsititutet och Digidem Lab.

Idag presenterade rådet sina förslag och högst upp i listan finns ett förslag om samåkning. Förslaget med titeln “Förenkla samåkning och använd fordonen mer effektivt” får stöd av 67% av rådets medlemmar. Förslag 14 i rådets lista har ännu större stöd, hela 77%: “Främja samåkningsplattformer och förbättra kretsloppet för fordon”.

Rådet konstaterar vidare att “Människor vågar inte resa tillsammans om de inte känner varandra” vilket är exakt det som Skjutsgruppen fokuserar på, ett arbete som växt rejält det senaste året.
– Vi har en populär samåkningsplattform där tillit kommer från det existerande föreningslivet, säger Skjutsgruppens ordförande Mattias Jägerskog.
Medlemmar i föreningar kan samåka med medlemmar i sin egen förening eller med medlemmar i andra anslutna föreningar. De föreningar som hittills är med är Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. Tillsammans samlar de 590 000 privatpersoner.
– Antalet platser som privatpersoner erbjuder har ökat med 1088% från april 2023 till april 2024, säger Mattias Jägerskog och tillägger:
– Det är otroligt roligt att medborgarrådet vill stärka den här utvecklingen ytterligare!

Kontakt

Mattias Jägerskog
Ordförande Skjutsgruppen ideell förening
mattias@skjutsgruppen.se

Se Skjutsgruppens samåkningsplattform

Press

press@skjutsgruppen.se

Ladda ner pressbilder här

Mer läsning

1 gillning