Vi firar VKICKS!

Slutrapport inlämnad till Vinnova!

Två år med VKICKS - “Vi Knyter Ihop Civilsamhället Kring Samåkning” är över! Här är en bild från när vi firar på Skjutsgruppens kontor :tada: Det är två helt otroliga år!

Utgångspunkten för projektet var att ökad samåkning behövs för att minska utsläppen till 2030. För att åstadkomma detta behövs tillit, vilket tar tid att bygga upp. Istället för att skapa nya sammanhang där tillit först måste uppstå så föreslog vi istället att vi bjuder in de sammanhang som redan HAR tillit - nämligen det existerande föreningslivet.

Vinnova och Västra Götalandsregionen gillade idén och vi skapade med stöd av dem en plattform och metod som underlättar för medlemmar i en förening att samåka. I plattformen knöt vi sedan ihop föreningar med varandra, så medlemmar i olika föreningar kan samåka med varandra. Det är därför projektet haft namnet “Vi knyter ihop civilsamhället kring samåkning” (VKICKS).

2023 testade vi en prototyp med Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. De flesta av er vet vilken succé det har varit! Medlemmar har samåkt till jobb, skola, skogen, fjällen, jul och påsk, mathandling, mormor, ut i Europa, träningar, matcher och mycket mer! Alla som vill kan nu testa plattformen direkt på www.skjutsgruppen.se - just som nu som medlem i antingen Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Skjutsgruppen eller Svenska Turistföreningen. Varje förening har också egen information på sina hemsidor:

Vi lanserade under projektet Sveriges första GDPR-säkrade öppna data om samåkning. Det innebär att kommuner och regioner kan göra korrekta analyser om de samåkningar som görs, så de kan stödja samåkning ännu mer! Göteborgs stad och Umeå kommun har lett arbetet och bland annat arbetat nära Trafikverket. Nu är datan öppen för alla kommuner att ta del av, helt gratis!

Tack alla skjutsgruppare som peppat och hejat på under de här två åren! Vi gjorde det hörni! Vi lyfte samåkningen i Sverige till nya nivåer! :tada:

Nu fortsätter vi framåt! Plattformen är öppen för hela föreningssverige att ansluta till, maila samarbeta@skjutsgruppen.se så sätter vi igång! Om du jobbar i offentlig sektor: maila samma adress så underlättar vi för samåkning i er kommun eller region!

Nästa steg:

1 gillning