Hälsning från Borås Stad!

Hej! :wave:

Under hösten/våren har vi testat på pendlarkvällar tillsammans med Skjutsgruppen och en rad olika lokala samåkande aktörer. Vi är glada över samarbetet och hoppas att samåkningsrörelsen i Borås med omnejd växer sig stark! :star_struck:

Förra veckan träffade vi Högskolans studenter och anställda, under Högskolans hållbarhetsvecka. Skjutsgruppen berättade om samåkningsplattformen och vi bjöd på pizza. I höstas arrangerade vi två pendlarkvällar - en på Borås Stadsbibliotek tillsammans med lokala föreningar och en tillsammans med branschföreningen Viareds Företagarförening som samlar företag på industriområdet Viared.

Det hade varit spännande att veta hur ni tycker att vi som kommun fortsatt skulle kunna stötta den lokala samåkningsrörelsen? Samåkning ligger i linje med vårt Trafikprogram och målsättningen om fler yteffektiva färdsätt. Det ligger också i linje med våra klimatmål.

Glada hälsningar Frida och Mia på kommunen

3 gillningar

Det hade varit spännande att veta hur ni tycker att vi som kommun fortsatt skulle kunna stötta den lokala samåkningsrörelsen?

Det verkar ju som att samåkningen hänger ihop med i vilken utsträckning man får till personliga möten.
Några saker som jag tänker kan vara ganska enkla att göra:

  • Bjud in skjutsgruppen när ni ändå har olika evenemang. Hållbarhetsdagarna på högskolan blev ju en tydlig win-win, där skjutsgruppen bidrog till det totala innehållet, samtidigt som det drog folk till skjutsgruppen att vara del i ett större sammanhang.
  • Sprid gärna den möjligheten till era kollegor i grannkommunerna. Ju mer vi får upp aktiviteten i vårt närområde desto bättre chans att det börjar spridas “av sig själv”. Det kan också vara företag, kommunalförbundet och andra kontakter.
  • Som arbetsgivare kan man ju tänka sig att det finns ett “paket” av olika åtgärder för hållbart resande , (tjänstecyklar, resepolicys mm.) som de olika arbetsplatserna kan tillämpa och där skulle ju samåkning kunna ingå.

Några saker som jag tänker kan vara ganska enkla att göra

…och en sak som är lite svårare, lite mindre konkret men minst lika nödvändigt. Att använda samåkning som en del i ett mycket större arbete som innebär att man fattar beslut som innebär att yteffektiva färdsätten verkligen prioriteras. Dvs. bilfria eller bilbegränsade zoner, parkeringspolicies, infrastruktur som på riktigt prioriterar dessa färdsätt. Det blir på sätt och vis än viktigare nu när befolkningprognoser skrivs ner - man kan liksom inte hoppas på att i stort sett samma infrastruktrur ska användas mer effektivt när befolkningen ökar, utan man måste prioritera mer aktivt.