Vad är Skjutsgruppen?

Skjutsgruppen är en ideell samåkningsrörelse som startade 2007.

Läs mer om rörelsen här:


Vad är samåkning?

Samåkning är en resa som vi beslutar om tillsammans och utför tillsammans.

Läs en fördjupad genomgång av vad samåkning är här:


Om Skjutsgruppens forum: en civiliserad plats för offentlig diskussion

Där du befinner dig just nu är Skjutsgruppens forum - en plats öppen för alla!

Vi tror det är jätteviktigt att det finns en plats där vi pratar med varandra om mobilitet i stort, om att agera som rörelse i viktiga frågor, om demokrati, delaktighet och medskapande - och i allt detta komma närmare varandra. Det här är en sådan plats.

Vi ber dig behandla detta diskussionsforum med samma respekt som en offentlig park. Vi är också en delad gemensam resurs — en plats där du kan dela färdigheter, kunskap och intressen genom pågående konversation.

Det som står här nedan är inte strikt bindande regler, utan riktlinjer för det samtal vi vill ha tillsammans. Regler finns istället i våra deltagarvillkor, som du godkänner om du deltar i detta forum. Läs deltagarvillkoren här.

Forumet är ett av våra verktyg.

Förbättra diskussionen

Hjälp oss att göra detta till ett bra ställe för dialog genom att alltid arbeta för att förbättra diskussionen på något sätt, hur liten som helst. Om du inte är säker på att ditt inlägg bidrar till konversationen, tänk över vad du vill säga och försök igen senare.

Ämnen som diskuteras här är viktiga för oss, och vi vill att du ska agera som om de också är betydelsefulla för dig. Ha respekt för ämnena och personerna som diskuterar dem, även om du inte håller med om något av det som sägs.

Ett sätt att förbättra diskussionen är genom att utforska det som redan händer. Lägg lite tid på att bläddra i ämnena här innan du svarar eller startar ditt eget, så har du bättre chans att träffa andra som delar dina intressen.

Var öppen, även om du inte håller med

Du kanske vill svara på något genom att inte hålla med om det. Det är okej. Men kom ihåg att kritisera idéer, inte människor. Vi ber dig att undvika:

 • Skällsord
 • Personliga påhopp
 • Svara på inläggets ton istället för dess faktiska innehåll
 • Impulsiva motsägelser

Ange istället motiverade motargument som förbättrar samtalet.

Ditt deltagande är betydelsefullt

Deltagande är centralt i hela Skjutsgruppens modell och sätt att arbeta.

De samtal vi har här sätter tonen för varje ny deltagare. Hjälp oss att påverka forumets framtid genom att välja att delta i diskussioner som gör detta forum till en intressant plats att vara — och undvika de som inte gör det.

Discourse tillhandahåller verktyg som gör det möjligt för oss att kollektivt identifiera de bästa (och värsta) bidragen: bokmärken, gillningar, flaggor, svar, redigeringar och så vidare. Använd dessa verktyg för att förbättra din egen upplevelse, och alla andras också.

Här kan du läsa mer om varför deltagande är viktigt för oss:

Underlättare

Underlättare är deltagare ur rörelsen som volontärar med att underlätta för rörelsen. De är varken över eller under andra deltagare utan underlättar för saker rörelsen gör eller vill göra.

Underlättarna ansvarar för detta forum. Men det gör du också. Med din hjälp kan de just “underlätta”, snarare än att vara vaktmästare eller polis.

När du ser dåligt beteende ska du inte svara. Det uppmuntrar till dåligt beteende genom att det bekräftas, det kommer förbruka din energi och slösa bort allas tid. Bara flagga det istället. Om tillräckligt med flaggor sätts kommer åtgärder vidtas antingen automatiskt eller genom att underlättare ingriper.

För att upprätthålla vår gemenskap, förbehåller sig underlättare rätten att ta bort allt innehåll och alla användarkonton på grund av valfri anledning, när som helst. Underlättare förhandsgranskar inte nya inlägg; underlättarna och webbplatsoperatörerna tar inget ansvar för något innehåll som publiceras av medlemmarna.

Var alltid artig

Ingenting saboterar ett hälsosamt samtal så effektivt som oförskämdheter:

 • Var artig. Publicera inte något som en rimlig person skulle anse vara stötande, oförskämt eller hatfullt.
 • Håll det rent. Publicera inte in något som är obscent eller sexuellt stötande.
 • Respektera varandra. Trakassera inte eller gör narr av någon, imitera inte personligheter eller avslöja andras privata information.
 • Respektera vårt forum. Skicka inte skräppost eller skada forumet på annat sätt.

Detta är inte konkreta begrepp med exakta definitioner — undvik även andra former som liknar någon av dessa punkter. Om du är osäker, fråga dig själv hur det skulle kännas om ditt inlägg hade presenterats på Dagens Nyheters förstasida. Är du ändå osäker, fråga någon av våra underlättare.

Detta är ett offentligt forum och sökmotorer indexerar dessa diskussioner. Håll språk, länkar och bilder anpassade för familj och vänner.

Håll det städat

Ansträng dig för att sätta saker på rätt plats så att vi kan spendera mer tid på att diskutera och mindre på att städa upp. Alltså:

 • Starta inte ett ämne i fel kategori.

 • Använd inte forumet för att samåka: samåkning sker via våra andra verktyg, men inte via forumet. Se våra verktyg här och vad de används för.

 • Skriv inte samma sak i flera ämnen.

 • Skicka inga svar utan innehåll.

 • Ändra inte ett samtalsämne genom att byta ämne mitt i.

 • Skriv inte under dina inlägg — Varje inlägg har redan din profilinformation bifogad.

Istället för att posta “+1” eller “Instämmer”, använd knappen Gilla. Istället för att ta ett befintligt ämne i en radikalt annorlunda riktning, använd Svara som ett länkat ämne.

Lägg bara in dina egna saker

Du får inte publicera något digitalt som tillhör någon annan utan tillstånd. Du får inte publicera beskrivningar av, länkar till eller metoder för att stjäla någons immateriella rättigheter (programvara, video, ljud, bilder) eller för att bryta någon annan lag.

Drivs av dig

Denna webbplats drivs av Skjutsgruppen ideell förening och dig, som tillsammans utgör forumet. Om du har ytterligare frågor om hur saker och ting ska fungera här, öppna ett nytt ämne i kategorin “Campfire” och låt oss diskutera! Om det finns en kritisk eller brådskande fråga som inte kan hanteras av en flaggning eller ämnestaggning, kontakta våra underlättare. Tryck på en underlättares namn för att skicka ett meddelande till den.

Deltagarvillkor

Ja, regler är tråkiga, men vi måste skydda oss själva – och i förlängningen dig och dina data – mot ovänliga människor. Vi har Deltagarvillkor som beskriver ditt (och vårt) beteende och rättigheter relaterade till innehåll, integritet och lagar. För att delta i detta forum måste du gå med på att följa våra Deltagarvillkor.